Posts

Rust

Image
We varen op het moment wat minder en als we varen doen we rustig aan. Ik moet van tijd tot tijd naar de dokter in Terneuzen en dan is het niet handig om steeds ergens in Frankrijk of Duitsland te zitten. We hebben immers geen auto aan boord en die gaat er ook niet komen al is het soms wel improviseren. 

We stoppen 's avonds wat eerder, we blijven ergens liggen wanneer het ons er bevalt en we proberen extra tijd in te bouwen door de reizen uit te kiezen, rust is nu belangrijk en ook véél leuker.

We hebben die trip naar de dokter in Terneuzen één keer vanuit Frankrijk gemaakt. We moesten laden in Vic-sur-Aisne, we dachten dat het allemaal nét goed in elkaar zou passen maar dat liep natuurlijk anders. Gelukkig waren Janarie en Hennie van de Westropa, die in de buurt moesten laden, zo verschrikkelijk aardig om speciaal voor ons eerder naar Nederland te rijden, anders was het erg ingewikkeld geworden.


Dat laden in Vic-sur-Aisne was een nog heel gedoe.
Je laad daar direct vanuit een vrachtw…

01-07-2017

Image
Veronica doet bijna al het verfwerk deze zomer. Roeland zit meestal achter het roer.


Maar niet altijd ...'s Avonds bij de Krammer sluizenHet Canal du Nord, waar we veel komen. Het is een van de bestaansredenen van de tegenwoordige spitsenvaart.Dreigend onweer

Weer eens in Neuss lossen

Laden in Worms, Zuid Duitsland. Voor die reis hebben we een groot deel van de Rijn gevaren, erg leuk maar wel vermoeiend.

De wind van voren

Image
We hebben het schip nu een dik half jaar. 

Zijn onze verwachtingen waargemaakt? Nee, ze zijn overtroffen. 
We hebben het buitengewoon goed naar onze zin. Het is hard werken (dat wisten we), het is niet te vergelijken met het leven aan de wal (dat wisten we), het lijkt of je 'tig keer langer leeft omdat je zoveel meemaakt op een dag (wisten we ook).

Vergeleken met 30 jaar geleden is de spitsenvaart wel erg veranderd. Ook dat hadden we verwacht maar we wisten natuurlijk niet hoe het er nu allemaal uit zou zien. Veel is verdwenen, oude laad-en losplekken bestaan niet meer, vroegere bestemmingen zijn verdwenen en sommige vaarwegen zijn radikaal verandert.

Je vaart tegenwoordig veel meer dan vroeger, toen de schippersbeurs nog bestond. Daar is niks mis mee, maar je moet je 'rust' nu echt wel tijdens het varen vinden terwijl je in de oude tijd wist dat er na een reisje wel een tijdje 'niks doen' aan zou komen. Aan boord is altijd veel te doen dus 'niks doen' is relat…

Duwen

Image
Een beetje speciale bestemming deze keer, we gaan de Rijn op, naar Neuss (een voorstad van Dusseldorf). Met een groter schip niet zo speciaal, maar met een spits toch wel.

Op de Rijn lopen wij nu eenmaal niet zo snel, zeg maar liever erg langzaam, en een spits kan op zo'n rivier niet goed voor anker dus we moeten van haven naar haven varen en daar zijn er niet zo heel veel van. Het is nog maar de vraag of we snel genoeg zullen lopen om in redelijke tijd van de ene ligplaats naar de andere te varen. We mogen maar 14 uur per dag varen en als het echt tegen zit kan dat te weinig zijn en in Duitsland controleren ze stevig + we zijn hier onder deze naam nog nooit geweest dus we weten zeker dat de Wasserschutz (de waterpolitie) aan boord gaat komen om kennis te maken.
Maar we hebben dit met de eerste Veronica ook al gedaan en we kunnen dus in ieder geval terugvallen op die gegevens. Met dat schip liepen we in Duitsland gemiddeld tussen de 4 km/u en 3 km/u. Het probleem is dat dat nogal af…

Winter

Image
De dagen worden nu duidelijk weer langer, in Frankrijk varen we nu bijna niet meer in het donker. De eerste bloesem zit aan de bomen en de watervogels maken zich duidelijk op voor het voorjaar. We hebben de winter overleefd.

Zo voelt het echt wel. Alles was óf wennen óf nieuw óf anders. Het schip was nog niet 'van ons', op papier wel en zo, maar we voeren toch nog op Yvan's schip, alles was zoals hij gewend was te werken. Maar langzamerhand veranderen er kleine en grote dingetjes en wordt het ons schip.Het was gelukkig een redelijk milde winter, we hebben maar weinig echte vorst gehad, wel een paar dagen door het ijs varen op het Canal des Ardennes maar dat was goed te doen.

Zelfs weinig nachtvorst, hoewel in Meppel een afsluiter van de dekwas slang kapot gevroren is, we zetten ze altijd open na gebruik, maar deze keer waren we dat duidelijk vergeten. Dat was wel een goede gelegenheid om alle aansluitingen en afsluiters na te kijken en aan te passen, we kunnen nu eindelijk d…