Waar vind je geld




Nu moeten we de aankoop van het schip officieel maken.
Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig, zoals alles in de scheepvaart.

Het is gebruikelijk om zo snel mogelijk een voorlopig koopcontract op te stellen en dat door de koper en verkoper te laten tekenen. Maar er is eigenlijk niets voorlopig aan een voorlopig koopcontract, dat begrip kent de Nederlandse wet helemaal niet. Je tekent gewoon een contract. En daarom moeten er wat ontsnappingsclausules in. Stel dat we bijvoorbeeld het geld niet bij elkaar krijgen, dan zouden we ons verplicht hebben om een schip te kopen zonder het te kunnen betalen. Dat soort dingen.

We hebben ondertussen een vof opgericht, de vof Haddock en die ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dus we zijn een ‘rechtspersoon’. Dat is een eerste vereiste voor dat contract.

En je kunt de verkoper ook niet oneindig aan het lijntje houden, als je het geld niet bij elkaar krijgt moet die ook verder kunnen.
Met andere woorden, zodra je dat contract tekent start er een termijn. Als die is afgelopen moet er geld op tafel liggen en anders heb je geen schip. We moeten nu dus dat contract getekend zien te krijgen. Er moet onderhandeld worden over sommige ontbindende factoren. Wie gaat wat betalen als er iets niet in orde blijkt te zijn, welke inventaris zit er bij, met wat voor certificaat wordt het schip geleverd, heel veel dingen. Niet alles is tijdens de aankoop besproken en dat moet nu alsnog gebeuren, met de makelaar als tussenpersoon.

We worden het eens en vorig weekend is de makelaar naar Frankrijk gereden om de verkoper te laten tekenen. En jongstleden dinsdag waren wij aan de beurt. Dat is weer een belangrijke stap, nu staat het op papier, dat is toch een veel beter gevoel.

Ook wel een beetje beangstigend, want nu hebben we 6 weken om de centen op tafel te leggen. Als dat niet lukt kunnen we opnieuw beginnen. Een goed schip vinden bleek lastig, en als we het niet gefinancierd krijgen wordt het allemaal erg problematisch. Het is dus waarschijnlijk nu of nooit. Do or Die. We overleven het wel, maar zo voelt het wel.




We waren al bezig met mogelijke financiers, maar die willen een gedetaileerd plan zien, gericht op één schip, met een duidelijke begroting. Zonder schip konden we geen serieuze inhoudelijke gesprekken voeren.

We weten dat de banken niet meer staan te springen voor dit soort ideeën. Toch krijgen we de naam van een mogelijke contactpersoon bij de ABNAMRO die heeft aangegeven dat zijn bank wel degelijk ook kleine schepen wil financieren. Dus die bellen we. 
Zo iemand krijg je niet zomaar aan de lijn, eerst de assistent van de assistent, maar uiteindelijk krijgt iedereen ons ondernemersplan. De baas belt zelf de volgende dag terug, mooi plan, netjes gepresenteerd, mooie cijfers, indrukwekkend hoor. Maar ja, het bedrag dat wij willen lenen is voor hen te laag, veel te veel kosten naar verhouding. Sorry, veel succes.

De Rabo belt niet eens terug.

Het is dus gewoon waar, banken doen niet meer mee voor dit soort zaken. Volgens mij zijn ze totaal niet geinteresseerd in de kleinere MKB leningen. En dus is 'de markt' dat zelf gaan regelen.




Er bestaat tegenwoordig een Binnenvaart Krediet Unie, opgericht door binnenvaart ondernemers voor binnenvaart ondernemers. Schitterend idee. Ze coachen je, begeleiden je, allemaal  heel mooi. Speciaal opgericht omdat  banken voor de kleinere schepen niet meer mee doen.

De makelaar van de Leughenaer kent een van de bestuursleden en zal daar eens mee praten. Het is immers een heel mooi scheepje en ons financiële plaatje ziet er netjes uit, dat zou geen probleem mogen zijn, de banken zouden er vóór de crisis voor in de rij staan.
Hij belt al snel terug, hoe oud zijn jullie precies? Tja, dat wordt lastig, de BKN wil eigenlijk alleen jonge ondernemers, tot 40 jaar, zeg maar, volgens zijn contact.

De lijst met opties wordt nu wel erg snel korter. Tien kleine negertjes.
Wat gaan we nu doen?




Steeds wanneer de financiering ter sprake komt heeft men het over Crowdfunding. Dat schijnt het helemaal te zijn. Dus daar maar eens naar kijken.

Er blijkt in Nederland een hele industrie omheen te bestaan. Gespecialiseerde firma's die voor jou je kapitaal via Crowdfunding bijelkaar krijgen. Sommige met een speciale doelgroep, of juist niet, voor dit, voor dat. Op de respectievelijke websites lijkt alles te kunnen en te lukken, "97% van de projecten slaagt", dat soort cijfers. Voordat ze je project zelfs maar bekijken moet je wel beginnen met geld storten.

Bij Crowdfunding dachten we zelf eerst aan Kickstarter, dat is eigenlijk de enige Crowdfunding waar we wel eens van gehoord hebben, maar dit is niet hetzelfde, schijnt. 
Vooral Veronica ziet het helemaal niet zitten, stelletje oplichters, nooit mee in zee gaan.

Maar wanneer ik er beter naar kijk lijken er toch wel wat serieuze spelers tussen te zitten. 
Veronica heeft nog veel twijfels en belt een van de aanbieders. De contactpersoon blijkt een hele aardige dame die de indruk wekt te weten waar ze over praat. Zouden we ons ondernemingsplan eens kunnen sturen, dan kan ze dat eens bekijken voordat we ons eventueel aanmelden.

Ze belt al heel snel terug. Ziet er goed uit, ze zou graag nog wat meer over ons willen weten. Volgende week is ze in Goes, wij zitten in Middelburg, zullen we wat afspreken?
Dat is nog eens wat anders. Een mogelijke financier die zelf een stap in onze richting wil zetten, zonder dat er iemand meteen voor betaalt.

We zien elkaar in de stationsrestauratie in Middelburg en het klikt. Ze weet inderdaad waar ze het over heeft en is écht enthousiast over ons idee. We krijgen een lange lijst van dingen die we nu moeten gaan doen, zij zal ons daarbij begeleiden en adviseren en pas wanneer dat allemaal op orde is kunnen we ons aanmelden, als we dat willen, geen enkele verplichting. Ze is dus bereid er heel wat tijd in te steken zonder dat dat haar firma meteen geld oplevert, heel netjes.
Pas na aanmelding betalen we dan een klein bedrag, waarvoor zij de cijfers extern laten toetsen en het project intern beoordelen. Ze denkt dat we met ons idee een goede kans maken, het zou de Crowd investeerders aan moeten spreken.

Dat klinkt allemaal heel redelijk en al snel ga ik op internet opzoeken wat er eigenlijk allemaal moet komen. We hebben wel een lijstje, maar we hebben geen idee wat het allemaal inhoud. Financieringsbegroting, Investeringsbegroting, een aanvangs balans en nog veel meer. Gelukkig staan er op internet genoeg voorbeelden en daar kan ik mee aan de slag. Het duurt een paar weken, maar dan hebben we alles min of meer klaar, met wat hulp van de accountant.

En het zijn eigenlijk allemaal heel erg nuttige getallen. Je krijgt inderdaad een idee over wat je nu eigenlijk van plan bent, wat verwacht je wanneer uit te moeten geven, hoe ga je dat betalen, dat soort dingen. Als je de zaken in een spreadsheet goed aan elkaar koppelt kun je ook direct zien wat er gebeurt wanneer je bijvoorbeeld je beoogde omzet niet blijkt te halen. Tot nu toe hadden we wel een globaal idee over die omzet, wat we hoopten te bereiken in relatie tot de kosten, maar nu hebben we een veel gedetaileerder inzicht. Andere zaken zeggen ons weinig, zoals de balans, maar dat schijnt voor de investeerders juist heel belangrijk te zijn.

 

Na heel veel gecijfer en overleg krijgen we het groene licht: Dit ziet er alemaal goed uit en zou waarschijnlijk in aanmerking komen om door deze Crowdfunder als project te worden bekeken. En dus vullen we het formuliertje op hun site in en betalen we voor de eerste stap. Al na een week krijgen we te horen dat ons project geaccepteerd wordt. Sterker nog, ze hebben zoveel vertrouwen in onze cijfers dat we voor een relatief lage rente kunnen gaan lenen, zeker voor een startende onderneming, we zitten in hun laagste risico klasse.

Nu moet er een tekst worden opgesteld om het plan aan potentiele investeerders te presenteren. Wij vinden dat onderdeel erg belangrijk, want naar ons idee kun je daar nog veel mee verpesten. Er staan nu wat projecten on-line die niet zo goed lopen en we vinden die teksten niet indrukwekkend. Geen idee of het daar aan ligt, maar wij willen dat beter proberen te doen. Voor de uiteindelijke presentatie en funding van je project krijg je maar één kans. Je project staat maximaal 60 dagen on-line, wanneer het eindbedrag dan nog niet gehaald is heb je pech, veel werk en een financiele investering, maar geen resultaat. De twee projecten die er nu staan lopen niet goed en een daarvan gaat het eindbedrag vrijwel zeker niet halen. Niet erg bemoedigend.



Dan bedenken we ons dat we eigenlijk helemaal niet zeker weten of de Binnenvaart Krediet Unie met ons in zee wil of niet. We besluiten ons ook daar op te geven. Nee heb je, ja kun je krijgen.
Tot onze grote verbazing blijken ze best geinteresseerd, ook zij vinden het een goed plan. Onze contactpersoon bespreekt het met enkele bestuursleden en stelt ons voor om daadwerkelijk een aanvraag in te dienen. Maar dat kost wel € 1.000 ...
We aarzelen om die stap te zetten. Het is een redelijk groot bedrag en we zijn al een heel eind met Kapitaal op Maat. Het is niet erg aardig, maar we besluiten om de optie open te houden mocht de Crowdfunding inderdaad niets wordt. We zitten wel met onze contracttermijn voor het schip, wanneer we alsnog deze weg inslaan zijn zes weken zo voorbij, maar we wagen het erop.




We betalen nu dus voor de volgende stap bij Kapitaal op Maat. Ze hebben een copywriter in dienst die een eerste opzet maakt en na grote en kleine aanpassingen zijn we uiteindelijk tevreden over de 'Pitch'. Het is een lastige materie, je wilt niet teveel scheepvaart jargon gebruiken, maar er moet ook geen onzin staan.




De allerlaatste aanpassingen aan de tekst zijn om 12:00 gedaan, alles is er nu klaar voor: Om 13:00 precies gaat het project on-line. Dit is super spannend, het gaat nu ineens allemaal echt gebeuren. 
Er schijnen ook vragen gesteld te kunnen worden door geintereseerden, dus er wordt ons vriendelijk doch dringend verzocht om daar een beetje op te letten. We krijgen een mailtje wanneer er zo'n vraag gesteld wordt. En ook als er geld gestort wordt, by the way.

Zodra de pagina zichtbaar is staat er al € 5.700 op. Waar komt dat vandaan? 
Het grootste bedrag is zelfs € 2.500! 

En dan begint het. 'Ping - You've got mail' .... 'Ping - You've got mail'... 'Ping - You've got mail'. Hier en daar een vraag, maar vooral...GELD. Ongelofelijk. Al snel hebben we €20.000 staan!

En het blijft lopen. €30.000 na één uur, hoe kan dat? Vooral relatief kleine bedragen, onder de € 500, maar ook wel meer, zelfs een van € 5.000. 
Het loopt nog wat verder op, maar dan stopt het. 

Hier was ik bang voor: Beginnen met een stevig bedrag, en dan niks meer. Het nieuwe is er af en niemand wil verder meedoen.

Maar het blijkt de stilte voor de storm. Het begint weer, en nog sneller, en nog meer.

€ 35.000

€ 39.000


€ 42.000


'Ping - You've got mail' ... 'Ping - You've got mail' ... 'Ping - You've got mail' 

Tweederde is al binnen!

Om 15:00 zullen alle investeerders die al bij Kapitaal op Maat staan ingeschreven een brief met info over o.a. ons project krijgen. Maar dat is niet eens nodig.

€ 45.000


€ 49.000


Wanneer 90% van het eindbedrag gehaald is keert Kapitaal op Maat in ieder geval uit, dan is je project dus geslaagd. Dit is zó spannend.


€ 50.000


€ 52.000


'Ping - You've got mail' ... 'Ping - You've got mail' ... 'Ping - You've got mail'


€ 56.00


Ineens besef ik dat we de 90% hebben. Is het gelukt?


Maar het blijft lopen. We zitten in no-time aan onze € 60.000, zelfs na sluiting druppelt er nog een laatse bedrag binnen, we komen uiteindelijk op € 60.200. WE HEBBEN HET GELD!!!


In krap drie uur hebben we € 60.000 opgehaald. Al het werk en alle emotie zijn toch ergens goed voor geweest. Voor Kapitaal op Maat is het ook nauwelijks te geloven, ze hadden wel verwacht dat het zou lukken, maar niet zó snel.

Wat een avontuur!